Sprečena nestašica lekova

Bez autora
Jun 26 2011

Najveći proizvođač lekova u zemlji, "Galenika", u blokadi je više od mesec dana, sa dugom od oko 120 miliona evra. Da bi sprečila kolaps, Vlada Srbije je odlučila da osigura garanciju za kredit od 70 miliona evra za to preduzeće kako bi se izmirila dospela dugovanja. Istovremeno, najavljena je i smena rukovodstva i zatraženo preispitivanje poslovanja fabrike. Blokada računa "Galenike" onemogućava redovnu proizvodnju nekih lekova. Za sada, građani iz apoteka izlaze uglavnom zadovoljni njihovom snabdevenošću. "Apoteci Beograd" nedostaje oko 30 vrsta lekova, a za većinu njih, pacijentima su na raspolaganju odgovarajuće zamene. Među lekovima sa pozitivne liste kojih nema u apotekama, a ni njihove zamene, jesu tablete "baktrim" i sirup "eritromicin". Zalihe antiepileptika "rivotrila" su na izmaku, a već duže vreme nema tableta "nitroglicerina".

Sprečena nestašica lekovaPosle najave da će gotovo kompletno rukovodstvo "Galenike" biti smenjeno, a poslovna politika i rad kompanije preispitani, iz Vlade poručuju da je brzom reakcijom sprečena nestašica lekova. Na spisku deficitarnih lekova, koji je ovih dana neznatno duži od uobičajenog, lekovi "Galenike", ali i drugih proizvođača.

Najveći proizvođač lekova u zemlji, "Galenika", u blokadi je više od mesec dana, sa dugom od oko 120 miliona evra. Da bi sprečila kolaps, Vlada Srbije je odlučila da osigura garanciju za kredit od 70 miliona evra za to preduzeće kako bi se izmirila dospela dugovanja.

Istovremeno, najavljena je i smena rukovodstva i zatraženo preispitivanje poslovanja fabrike.

"Lično mislim i moj utisak je da će većina rukovodilaca 'Galenike' ostati bez posla", kaže ministar ekonomije Nebojša Ćirić i dodaje da je Vlada dala nalog određenim službama da oni koji su odgovorni, ukoliko je bilo kršenja zakona, budu predmet istražnih radnji.

Blokada računa "Galenike" onemogućava redovnu proizvodnju nekih lekova. Za sada, građani iz apoteka izlaze uglavnom zadovoljni njihovom snabdevenošću.

"Apoteci Beograd" nedostaje oko 30 vrsta lekova, a za većinu njih, pacijentima su na raspolaganju odgovarajuće zamene.

Među lekovima sa pozitivne liste kojih nema u apotekama, a ni njihove zamene, jesu tablete "baktrim" i sirup "eritromicin". Zalihe antiepileptika "rivotrila" su na izmaku, a već duže vreme nema  tableta "nitroglicerina".

"Ja se nadam da će apotekarske ustanove i svi oni koji brinu o lekovima i prisutnosti lekova na tržištu ispostaviti zahtev Ministarstvu i da ćemo zajedničkim snagama taj problem rešiti na obostrano zadovoljstvo i zadovoljstvo onih korisnika kojima su ti lekovi potrebni", rekao je ministar zdravlja Zoran Stanković.

Odlukom Vlade, Republički zavod za zdravstveno osiguranje, lekove će plaćati direktno proizvođačima, a ne zdravstvenim ustanovama i apotekama, što je do sada otežavalo naplatu dugovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik